Kiedy myślimy o włoskim jedzeniu, natychmiast myślimy o pizzy oraz makaronach. Jako obcokrajowiec podróżujący we Włoszech, zawsze uważamy, że pizza oraz makaron to dania, których trzeba spróbować, ale czy jest jeszcze jakieś inne danie włoskie, które warto polecić, by w istocie zrozumieć….
O co chodzi w kuchni włoskiej i co jada naturalny Włoch?
Zdecydowanie należałoby starać się w pełni zapoznać kuchnię włoską, nie zapominając o pastach oraz pizze. Włochy to malutki kraj na mapie, ale jego regionalne potrawy są zróżnicowane i bardzo terytorialne. Inne specjały włoskie, jakie zapewniają jaśniejsze pojęcie na temat prawdziwej oraz autentycznej sztuki kuchni włoskiej, powinny zawierać także liczne przybrzeżne przetwory z owoców morza.
Pizzeria Kraków
• Kuchnia włoska w ogromnej mierze polega na świeżych, sezonowych produktach oraz znajduje odzwierciedlenie w ważnym menu warzywnym „contorno”, które zawsze uzupełnia białko entrée w banalnym włoskim posiłku, zarówno domowej roboty, jak oraz podawanym w restauracji.
• Potrawy powszechnie powiązane z kuchnią włoską za granicą są ewolucją tych starych przygotowań lokalnych. Zostały one dostosowane do historii przez włoskich imigrantów, jacy pod koniec wieku przywieźli ze sobą przestarzałe przepisy kulinarne banalne dla ich ojczyzny i dostosowali je do innowacyjnych składników lokalnych i w odpowiedzi na „nowe” podniebienia.
Co jeszcze warto zapamiętać o prawdziwie włoskiej kuchni?
Kuchnia włoska nie dotyczy zaledwie czosnku oraz oregano. Włoska sztuka gotowania – również fachowa, jak i domowa – to zróżnicowana, wyrafinowana i złożona forma ich bogatej oraz wieloaspektowej kultury.
W jaki sposób samodzielnie przekonać się w pełni o włoskim menu?
Wielu turystów opiera się na przewodnikach i hotelowym konsjerze w wyborze restauracji, lecz nie jest tajemnicą, że to pytając regionalnych mieszkańców można odkryć się w perfekcyjnych punktach gastronomicznych. Jeszcze lepiej – by w istocie poczuć jak jada prawdziwy Włoch najporządniej byłoby spróbować „wkręcić” się na prawdziwy włoski obiad, w jednej z regionalnych willi